nieuws

01 sep 2008, 21:09

Protest tussen honderden toostende studenten tegen hoger collegegeld

Honderden studenten hebben maandagmiddag in Groningen gehoor gegeven aan de oproep vanuit de Rijksuniversiteit om op het Academieplein een toost uit te brengen op de opening van het Academisch Jaar. Maar een andere traditie blijkt ook nog steeds in leven: die van het studentenprotest. Enkele tientallen studenten van de groep ROOD demonstreerden tegen plannen om het collegegeld te verhogen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens de opening van het academisch jaar demonstreerde ROOD tegen onderwijsplannen van minister Plasterk. Met een spandoek met de tekst: ‘Studeren alleen voor de elite?!’ stond ROOD tussen de studenten die proostten op de opening van een nieuw studiejaar.

ROOD reageert hiermee, aldus een verklaring, op plannen die minister Plasterk heeft om zijn begroting sluitend te krijgen. Het is zeker dat het collegegeld met 220 euro wordt verhoogd. ‘Welke andere verslechteringen worden doorgevoerd is nog niet duidelijk. Eerder dit jaar werden er verscheidene ‘proefballonnetjes’ opgelaten in de media: de studiefinanciering zou omgezet moeten worden in een lening en studenten moesten de master zelf gaan betalen’.

Volgens ROOD komt de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in het geding als deze plannen worden uitgevoerd. ROOD-woordvoerder Daan Brandenbarg: “Als de plannen van Plasterk worden doorgevoerd is het hek van de dam. Straks ligt het aan de dikte van je portemonnee of je kunt gaan studeren of niet. Als het kabinet de veelbesproken kenniseconomie wil realiseren zal het eens flink in onderwijs moeten investeren en de rekening niet bij studenten neerleggen”.