nieuws

23 okt 2007, 14:02

Protest tegen salaris topman Groningse universiteit “voorbarig”, zegt RUG

De Rijksuniversiteit Groningen ontkent dat de hoogste baas straks een salaris van 240.000 euro gaat verdienen. “Het is helemaal nog niet bekend wat de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur gaat verdienen. De Raad van Toezicht beraadt zich nog’, aldus dinsdagmiddag een woordvoerder van de RUG. Studenten van de Groninger Studenten Bond GSB hielden dinsdagmiddag op het Harmonieplein desalniettemin een protestactie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De protestactie van de Groningse studenten trok maar aan handjevol deelnemers. De belangstelling van de media was bijna groter.
Volgens een woordvoerder van de GSB zullen er de komende week meer acties volgen. Volgens hem is er nog wel degelijk sprake van dat de RUG streeft naar een hoog salaris van de te benoemen voorzitter van het College van Bestuur. Maar hij baseert zich daarbij niet op een besluit van de universiteit.

‘Via via hebben wij vernomen dat er nu wordt gewerkt aan een compromisvoorstel. Uiteindelijk bedraagt het salaris dan inderdaad 240.000 euro. Maar dat bestaat dan voor 170.000 euro uit salariëring, en voor de rest uit andere vergoedingen. Dat is formeel dan wel volgens de Balkenende-norm’.


Woordvoerder Piet Bouma van de RUG noemt het studentenprotest echter voorbarig. ‘De Raad van Toezicht beraadt zich nog’, zo zegt hij.

De kwestie ligt zeer gevoelig omdat minister Plasterk van onderwijs zich eerder dit jaar uitsprak tegen plannen van de Groningse universiteit om de nieuwe collegevoorzitter 240.000 euro salaris te geven. Hij dreigde zelfs de Raad van Toezicht naar huis te sturen, wanneer de Groningse universiteit toch de hoge beloning zou gaan afspreken. ‘Wij steunen minister Plasterk, en willen door ons protest wat druk op de ketel houden’, aldus een van de demonstranten.