nieuws

02 apr 2012, 11:11

Protest tegen artiest in Oosterpoort Groningen met ‘homofobe teksten’

De Groningse stichting LGBT Groningen vindt dat cultuurcentrum De Oosterpoort zich inhoudelijk moet gaan bemoeien met teksten van een artiest die er vanavond optreedt. Deze zou in het verleden discriminerende teksten jegens homosekuelen hebben gezongen. Hij had eerder beloofd dat niet meer te doen, maar volgens de stichting heeft hij zich daar niet aan gehouden. De LGBT is in 2009 opgericht met als doel het bevorderen van de sociale acceptatie en emancipatie van lesbiennes, gays, biseksuelen en transgenders.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Stichting LGBT Groningen wil dat cultuurcentrum De Oosterpoort met de Jamaicaanse reggaezanger Sizzla afspreekt welke nummers hij gaat zingen. De artiest betreedt maandag het podium te Groningen en is niet onomstreden: in het verleden zong hij ronduit discriminerend en beledigend over homoseksuelen. Zo bepleitte hij in 2003 in één van zijn nummers het verbranden van homoseksuelen die aan anale seks doen. Als gevolg daarvan deed de Britse politie in 2004 onderzoek naar zijn homofobe teksten.

COC Nederland heeft de afgelopen weken geprobeerd alle optredens van de artiest in Nederland te laten afgelasten. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb verontschuldigde zich al publiekelijk voor het optreden en nu in Groningen waarschijnlijk het optreden ook zal plaatsvinden, wil Stichting LGBT Groningen dat medewerkers van De Oosterpoort extra alert zijn tijdens het concert. Wanneer Sizzla zich niet houdt aan de afspraken moet het concert worden beëindigd en moet daar gelijk aangifte van worden gedaan. Stichting LGBT Groningen vindt dat Groningen geen podium aan discriminatie moet geven.

Sizzla heeft in 2007 samen met andere reggaezangers een tekst ondertekend waarin hij beloofde zich niet meer negatief uit te zullen laten over homoseksualiteit in zijn muziek. Kort voor zijn komst naar Nederland heeft Sizzla opnieuw laten weten dat hij afstand doet van zijn vroegere homofobe teksten. Net als COC Groningen/Drenthe zet ook Stichting LGBT Groningen vraagtekens bij deze belofte, omdat hij deze belofte al eerder zou hebben verbroken. Iedereen die wel eens met discriminatie te maken heeft gehad weet hoe kwetsend dit kan zijn en daarom moet De Oosterpoort daar streng op toezien.