nieuws

30 nov 2012, 11:11

Projectx Haren: RTV Noord en Dagblad van het Noorden vangen bot

RTV Noord en het Dagblad van het Noorden leggen zich niet neer bij het besluit van de gemeente Haren om geen inzicht te geven in door hen gevraagde documenten rond Projectx Haren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Dagblad van het Noorden en RTV Noord krijgen geen informatie van de gemeente Haren, de politie en het Openbaar Ministerie over het uit de hand gelopen Facebookfeest eind september. De gemeente Haren bevestigde vrijdag dat een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) grotendeels is afgewezen.


De media hadden gevraagd om scenario’s, draaiboeken, notulen van het gemeentelijke beleidsteam en adviezen die door de gemeente waren opgevraagd in de aanloop naar Project X. De WOB is ooit ingesteld om openbaarheid te geven over het handelen van de overheid.


De draaiboeken zouden strategieën en tactieken van de politie prijsgeven. Verder staan de notulen van het beleidsteam vol met opvattingen die zijn gedaan in een sfeer waar men vrijuit moest kunnen spreken. Ook wil de gemeente de onderzoekscommissie van Job Cohen niet voor de voeten lopen. De media hebben wel documenten ontvangen met ingewonnen adviezen.


Het Dagblad van het Noorden en RTV Noord beraden zich op volgende stappen. ,,We staan in ons recht en we leggen ons er niet bij neer'', zegt Mischa van den Berg, hoofdredacteur van RTV Noord.

De media hebben de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen of naar de bestuursrechter te stappen. Het is nog niet bekend of ze daarbij samen optrekken met EenVandaag, waarvan ook een verzoek tot informatie is geweigerd.