nieuws

27 nov 2001, 00:12 door André Spaansen

Proef met donatiefunctionaris Martini Ziekenhuis slaat aan

Een proef met een zogeheten donatiefunctionaris in het Martini Ziekenhuis in Groningen is succesvol. Zo'n functionaris is een gespecialiseerd verpleegkundige, die zich richt op alle zaken rondom orgaandonaties. Dat blijkt zinvol. ‘’Zo is de belangrijke informatievoorziening aan zowel medisch personeel als de familie van donoren verbeterd,’’ aldus een woordvoerster.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Maar het is meer dan een adviseur. ‘’Ook geeft ze trainingen over het omgaan met families van overledenen in een emotioneel geladen tijd en er toch over mogelijke donatie moet worden gesproken.’’
Ziekenhuizen in onder meer Heerlen, Zwolle, Amsterdam en Tilburg hebben soortgelijke functionarissen. Begin volgend jaar wordt een uitgebreide rapportage aan minister Borst (Volksgezondheid) verwacht. Hoewel de minister het experiment in Groningen nu nog financiert, gaat het ziekenhuis vermoedelijk ook door als ze zelf moet betalen.
De Nierstichting is een van de initiatiefnemers van het meerjarige experiment. Zo betaalt ze twee jaar lang de donoradviseurs in zes ziekenhuizen. Het ministerie van Volksgezondheid doet dat voor zes andere deelnemers. De forse investering van de Nierstichting is goed te verklaren; maar liefst negentig procent van wachtenden op orgaandonaties heeft juist een nier nodig. ‘’In ziekenhuizen met donatiefunctionarissen is het aantal raadplegingen van het Donorregister verdubbeld en het aantal weefsel- en orgaandonaties in tegenstelling tot de landelijk ontwikkelingen substantieel toegenomen,’’ meldt de tevreden stichting.