nieuws

08 mei 2009, 09:09

Proef massale evacuatie Groningen geslaagd

Een proef van Rijkswaterstaat oktober vorig jaar in Groningen waarbij een massale evacuatie van een stad werd nagebootst is geslaagd. Dat meldde een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdag. Uit de evaluatie van het experiment blijkt dat in het geval van een overstroming het verkeer goed over zowel de linker- als de rechterrijbaan een gebied kan verlaten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor de voor Nederland unieke proef werd na afloop van een druk bezochte voetbalwedstrijd van FC Groningen één van de toegangswegen tot de snelweg A7 tijdelijk ingericht als eenrichtingsweg. Hierdoor kon het verkeer over twee rijstroken richting de snelweg rijden in plaats van over één rijstrook.
Uit het onderzoek na afloop van de proef blijkt dat op deze manier zo’n 60 procent meer mensen uit een gebied kunnen worden gehaald. In totaal deden 2000 auto’s mee aan het experiment.

Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hielden de automobilisten met camera’s langs de weg en in helikopters in de gaten om het gedrag vast te leggen. Volgens de zegsman werd in eerste instantie wat aarzelend op de proef gereageerd. ,,Je rijdt voor je gevoel toch op de verkeerde weghelft. Maar toen het eerste schaap over de dam was, stroomde het verkeer goed door.” Uit een enquête die na afloop onder de deelnemers werd gehouden, bleek bovendien dat de automobilisten zich veilig voelden onder de situatie.

Het experiment werd uitgevoerd naar aanleiding van de evacuatie van New Orleans vanwege de orkaan Katrina. De Amerikaanse autoriteiten besloten daar tot eenzelfde maatregel, die niet helemaal vlekkeloos verliep.

Rijkswaterstaat heeft een advies opgesteld dat bestemd is voor onder andere de brandweer en politie. De evacuatiemaatregel kan volgens Rijkswaterstaat ook worden gebruikt na afloop van grootschalige sport- of muziekevenementen.