nieuws

07 okt 2002, 00:12

Prins Claus overleden

AMSTERDAM-Prins Claus is zondagavond om 19.00 uur op 76-jarige leeftijd overleden in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst zojuist bekendgemaakt. Volgens zijn artsen is hij overleden aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson en pneumonie (longontsteking).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eerder zondag maakte de RVD nog bekend dat de gezondheidstoestand van Claus nog steeds ,,broos en kwetsbaar'' was en dat zich de afgelopen dagen geen wijzigingen hadden voorgedaan. Zijn toestand was ,,min of meer stabiel''.
De prins werd op prinsjesdag opgenomen in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam wegens een infectie aan de luchtwegen. De prins stierf in aanwezigheid van zijn vrouw koningin Beatrix, hun drie zonen en twee schoondochters.
De populaire prins was begin september teruggekeerd op Huis ten Bosch na een maandenlang verblijf in het AMC. Afgelopen zomer lag hij afwisselend op de afdelingen intensive care en hartbewaking. Gedurende die periode werd zijn toestand door de Rijksvoorlichtingsdienst voor het eerst als 'zorgelijk' omschreven. Boulevardbladen in zijn geboorteland Duitsland verklaarden de prins vervolgens zelfs al dood. Nadat de prins begin augustus een pacemaker kreeg, leek het echter steeds iets beter met hem te gaan.
Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima durfden hun kennismakingsreis naar de Antillen, in mei nog afgebroken wegens de moord op Pim Fortuyn, te hervatten. Op 5 september, één dag voor zijn 76e verjaardag, mocht hij thuis gaan aansterken. De volgende dag werd Claus, weliswaar verzwakt en in een rolstoel, al even buiten in de paleistuin gesignaleerd. De Rijksvoorlichtingsdienst is er altijd op blijven hameren dat de prins 'broos en kwetsbaar' bleef.
Claus kampte al ruim twintig jaar met gezondheidsklachten. Begin jaren tachtig, toen zijn vrouw net koningin was geworden, last van depressies. Tien jaar later werd bekend dat de prins ook nog leed aan de ziekte van Parkinson. Vervolgens werd bij hem prostaatkanker geconstateerd. Nabestralingen leverden klachten op aan zijn darmen en nieren. Vorig jaar werd bij de prins zijn linkernier verwijderd.
Begin juni poseerde Claus nog met zijn eerste kleinkind in de armen, het dochtertje Eloise van prins Constantijn en prinses Laurentien. Drie weken later werd de prins met spoed naar het ziekenhuis vervoerd, omdat hij onvoldoende genas van de vermoedelijke infectie aan zijn luchtwegen. Tijdens deze langdurige opname zat koningin Beatrix in kritieke periodes soms hele dagen aan het bed van haar man. Ook prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven kwamen geregeld naar het AMC, net als Claus' zus Christa.
Over de uitvaart van de prins Claus is nog niets bekendgemaakt. Leden van het Koninklijk Huis worden traditioneel bijgezet in de grafkelder van de Oranjes in de Nieuwe Kerk in Delft. Het is gebruikelijk dat de bevolking eerst nog afscheid kan nemen van de overledene.
De laatste koninklijke uitvaart vond plaats in december 1962, na het overlijden van prinses Wilhelmina. De kist met het stoffelijk overschot van Wilhelmina werd daartoe vanuit haar woonplaats Apeldoorn overgebracht naar Den Haag, waar duizenden langs de baar defileerden om de voormalige koningin een laatste groet te brengen. Eerder dit jaar defileerden in Groot-Brittannië nog 200.000 Britten langs de baar van de gestorven Britse koningin-moeder.
Claus von Amsberg is op 6 september 1926 geboren op het 'Rittergut' Dötzingen in het Duitse Elbestadje Hitzacker. Een deel van zijn jeugd bracht hij door in het voormalige Duits-Oost-Afrika, waaraan hij een levenslange liefde voor Afrika heeft overgehouden. In de Tweede Wereldoorlog diende hij enige tijd in Italië bij de Wehrmacht, zonder werkelijk bij oorlogshandelingen betrokken te raken. Na zijn universitaire opleiding trad Claus in dienst bij de Duitse diplomatieke dienst.
Hij werkte op het ministerie in Bonn toen hij in het voorjaar van 1965 door een fotograaf in de tuin van kasteel Drakensteyn werd 'betrapt' met kroonprinses Beatrix. Het paar trouwde een jaar later in Amsterdam en kreeg drie kinderen. Kort na de troonsbestijging van Beatrix in 1980 kreeg de prins last van depressies. Daarna volgde vele medische kwalen zich op. De laatste jaren was de gezondheid van de prins bijzonder slecht. Claus is voor het laatst in het openbaar verschenen bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima op 2 februari dit jaar. Met Koninginnedag en ook Prinsjesdag liet hij, zoals gewoonlijk de laatste jaren, verstek gaan.