nieuws

07 okt 2002, 10:10

Prins Claus, een biografie

Prins Claus wordt op 6 september 1926 als Claus George Willem Otto Frederik Richard jonkheer van Amsberg geboren in het Duitse Dötzingen. Als elfjarige verhuist hij met zijn ouders voor enkele jaren naar Tanzania, waar hij een levenslange liefde voor Afrika opdoet.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog moet hij in militaire dienst, maar hij zal niet aan gevechtshandelingen van het nazi-leger deelnemen. Hij wordt in 1945 in Italië door de Amerikanen krijgsgevangen gemaakt. Van 1948 tot 1956 studeert Claus rechten in Hamburg. Hij komt vervolgens in de diplomatie terecht. Halverwege de jaren zestig ontmoet hij de Nederlandse kroonprinses Beatrix.
In 1977 krijgen Beatrix en de bescheiden intelligente prins een eerste zoon, Willem Alexander. De jongen zal nog twee broertjes krijgen: Johan Friso en Constantijn. In 1980 wordt Beatrix koningin. In 1982 worden bij prins Claus ' klachten van depressieve aard ' geconstateerd. In 1991 geeft de Rijksvoorlichtingsdienst toe dat de prins ook aan de ziekte van Parkinson leidt.
Hij komt weer thuis en kan op 2 februari gelukkig de huwelijkssluiting van zijn oudste zoon Willem-Alexander en Maximá Zorreguieta meemaken en ook de aansluitende kerkelijke inzegening. Vijf weken later wordt hij ' ter observatie ' in het AMC in Amsterdam opgenomen. Hij blijkt longemboliën te hebben en krijgt ook te kampen met hartproblemen. In juni kan hij zijn eerste kleinkind, dochter van Constantijn en Laurentien, aanschouwen. Kort daarna wordt het leven van de nieuwe grootvader opnieuw door gezondheidsproblemen vergald.