nieuws

16 dec 2002, 00:12

Preventiefilm voor jonge tienermoeders

De GGD en het Alfa College in Groningen hebben samen een preventiefilm over jonge tienermoeders gemaakt. De film, bedoeld voor jongeren vanaf 13 jaar, moet jonge meisjes bewust maken van de consequenties van een tienerzwangerschap.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Veel tienermeisjes hebben een te geromantiseerd beeld van een zwangerschap op jonge leeftijd, vertelt Wilma Kuipers van het Alfa College. “Maar zodra het kindje er is, verdwijnt het vriendje en is het een en al ellende.”
Deze ‘harde werkelijkheid’ wordt in de film, die door Nederlandse scholen te bestellen is, door drie tienermoeders geïllustreerd. Zij vertellen over hun leven voor en na de zwangerschap en over de problemen die ze als tienermoeder tegen het lijf lopen. “Jonge meisjes realiseren zich vaak niet dat ze niet meer naar school kunnen en bij de sociale dienst moeten aankloppen voor een uitkering,” zegt Kuipers. “Bovendien zijn minderjarigen verplicht om na vijf jaar zorg voor het kind, weer naar school te gaan.”
Volgens Kuipers wordt er op dit moment weinig tot niets aan preventie gedaan. “En dat terwijl het aantal tienermoeders de afgelopen jaren aanzienlijk is toegenomen,” zegt ze. “Alleen al de stad Groningen kent op dit moment zeker vierhonderd gevallen.” In de Randstad liggen de aantallen nog hoger. Of de film het aantal tienerzwangerschappen daadwerkelijk zal doen dalen, durft Kuipers niet te voorspellen.