nieuws

27 aug 2002, 00:12

Première in Groningen van nieuwe Nederlandstalige opera

Liefhebbers van opera en hedendaagse klassieke muziek komen in september en oktober uitstekend aan hun trekken in Groningen. Dan is hier een nieuwe Nederlandstalige opera te zien, met muziek van Gerard Ammerlaan en teksten van Jo Willems.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De nieuwe Nederlandstalige opera wordt in september en oktober opgevoerd. De Satansfles is een productie van Stichting Aa in samenwerking met de Stadsschouwburg Groningen, waar op 20 september 2002 de première plaats zal vinden. Het libretto voor de opera is van Jo Willems, de muziek van Gerard Ammerlaan. Samen maakten zij eerder (1994) de opera Ontstaan in grote nood, waarvoor ze de Wessel Gansfortprijs ontvingen, en in 1998 de opera Van alle tijden, van alle streken, over de avonturen van Reinaert de Vos. Vooral deze laatste werd in de pers enthousiast ontvangen.
De satansfles is een fles die de eigenaar ervan oneindige mogelijkheden schenkt: al zijn wensen gaan in vervulling. De prijs daarvoor is echter erg hoog: degene die de fles bij zijn dood nog in zijn bezit heeft wordt overgeleverd aan de duivel. Javier, een zeeman in wiens leven drank de enige lichtpuntjes moet verschaffen, komt in het bezit van de fles, en zijn leven lijkt inderdaad ten goede te keren. Dat is echter slechts van korte duur. Een zwerftocht over de wereldzeeën volgt, van een tropisch eiland naar Parijs en weer terug, en Javier sleurt steeds meer mensen mee in de ellende.
De Satansfles is een melodramatisch avonturenverhaal, met een veertienkoppig orkest olv de Deense Amerikaan Niels Muus, met verrassende, exotische instrumenten, en een prachtige internationale cast. De grootste vrouwelijke rol wordt gezongen door Young Hee Kim, de Koreaanse sopraan die bekend staat als één van de meest vooraanstaande vertolksters van het Spaanse repertoire. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Romain Bischoff (Javier) en Alexander Oliver (Don Gusmão). Verder zijn er rollen voor Charles Hens, Henley Smith en Karim El Guennouni, en voor twee Nederlandse vrouwen: Irene Maessen -sopraan- en Lucia Meeuwsen -mezzo sopraan-. Javier López Piñón verzorgt de regie, geassisteerd door Christiaan Mooij, die recentelijk de Ton Lutz prijs won voor zijn regie van Hamlet.