nieuws

26 nov 2008, 08:08

Premier Balkenende op bezoek in Groningen

Premier Balkenende was gisteren en vandaag in Groningen voor een tweedaags werkbezoek. Dit werkbezoek past in de serie ontmoetingen die de minister-president deze periode heeft met ondernemers, bankiers en wetenschappers in het kader van de reële economie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gisteravond bracht Balkenende een bezoek aan de Hanzehogeschool Groningen waar hij het HanzeForum opende. Dit is het 'groene' hart van de ZernikeCampus, waar onderwijs, kennis en ondernemerschap samenkomen. De afgelopen jaren is de campus getransformeerd tot een groen gebied met gebouwen van hoogwaardige architectuur. Na zijn toespraak onthulde de minister-president een kunstwerk van Marthe Röling en maakte hij de naam van het gebouw van het Instituut voor Sportstudies bekend.

De dag werd afgesloten met een bezoek aan de Commercieele Club Groningen, waarin 375 Groningse ondernemers zich verenigd hebben. De minister-president ging met hen een gesprek aan over de Groningse economie en de gevolgen van de kredietcrisis.

Op woensdagochtend staat een bezoek aan het Donald Smits Centrum voor Informatie Technologie (CIT) van de Rijksuniversiteit Groningen op het programma. Minister-president Balkenende krijgt hier uitleg over de rol en taken van het CIT en over de (inter)nationale projecten waarin het participeert. Voorbeelden hiervan zijn het project Draadloos Groningen, dat tot doel heeft om draadloos internet voor iedereen in de stad Groningen beschikbaar te krijgen, en LOFAR, een radiotelescoop die bestaat uit een netwerk van 25.000 kleine antennes en ingezet kan worden voor astronomisch onderzoek.

Aansluitend vertrekt de minister-president naar Winparts, een bedrijf dat auto-onderdelen verkoopt via internet. Hier verdiept hij zich met vertegenwoordigers van Winparts en Google Nederland in de ontwikkeling van de internet-economie, bijvoorbeeld op het gebied van marketing en het digitaal bestellen van producten.