Nieuws

Populaire biografieën dragen die naam vaak onterecht

De biografie lijkt populairder dan ooit. Steeds meer levensverhalen van dominees, politici, sporters en koks worden uitgegeven. Maar directeur Hans Renders van het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen zet zijn vraagtekens bij de kwaliteit van de boeken. ,,Biografieën waaraan de beschreven persoon meewerkt zijn eigenlijk geen biografieën”, aldus de directeur.


Leestijd: 1 minuut

,,Wanneer de beschreven persoon meewerkt aan de biografie zal diegene een belangrijke stempel op het verhaal drukken”, legt Renders uit. ,,Hij of zij heeft er baat bij een positief beeld te schetsen. Een boek is in mijn ogen dan ook pas een biografie wanneer het gebaseerd is op onafhankelijk onderzoek en geschreven is met kritische blik.”

Renders bekleedt met ingang van 4 maart de bijzondere leerstoel Geschiedenis en Theorie van de Biografie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij pleit voor meer duidelijkheid over het begrip. Zo zou de titel ‘geautoriseerde biografie’ bijvoorbeeld kunnen aangegeven dat de beschreven persoon heeft meegewerkt aan het boek.

Ook kan een boek dat bij leven geschreven is volgens de directeur nooit een goede biografie zijn. ,,President Sarkozy van Frankrijk krijgt nu al een levensbeschrijving, terwijl de man eigenlijk nog aan zijn werk moet beginnen.”