nieuws

11 mrt 2011, 10:10

‘‘Popmuseum naar Groningen!’’

Het Groningse gemeenteraadslid Gerjan Kelder vindt dat er in Groningen een popmuseum moet komen. Dergelijke musea zijn er volop in Amerika, maar niet in Nederland. En aangezien Groningen mede dankzij Eurosonic en Noorderslag vaak popstad nummero 1 is in Nederland, zou het een prachtig idee zijn om hier een popmuseum te realiseren, dat popliefhebbers van heinde en verre moet trekken. Wethouder Ton Schroor wil graag met het raadslid verder praten over zijn idee.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Raadslid Gerjan Kelder (Partij voor de Dieren) schrijft een en ander op zijn Blog.

‘’In Amerika is het duidelijk; naast bovengenoemde steden heb je natuurlijk nog Nashville als Countrystad, NY als moderne jazz stad, LA als Muziek metropool met de jaarlijkse Namm show en alle beroemde artiesten die er wonen, San Francisco als Hippie muziekstad en Memphis als Elvis stad met de Sun studio en de Stax studio als soul statuut. Daar hoef je geen Lonely Planet voor in te kijken, dat weet iedereen en elk jaar worden deze steden door miljoenen muziekliefhebbers van over de hele wereld bezocht.

Maar…. ook dichterbij, in Europa kom je zogenaamde ‘muzieksteden’ (of bedevaartsoorden) tegen en iedereen weet wat ik bedoel als ik “Liverpool” zeg. En voor de klassieke muziek “Salzburg” of “Wenen”.

Maar waar denk je aan als je “Groningen” hoort? Het zou de tweede popstad van Nederland moeten zijn. Misschien wel van Europa. In ieder geval is het muziek stad nummer één van Europa tijdens Eurosonic/Noordeslag. Maar waarom is het verder een ‘muziekstad’?

Ik kan het als rasechte Groninger wel bedenken, maar kan een willekeurige Europese muziekliefhebber dat ook? Wat IS het, is het Vera? Is het de Spieghel? Eurosonic?

Gisteren heb ik aan Wethouder Ton Schroor gevraagd of hij het antwoord wist op de vraag hoe Groningen zich nu het beste kan profileren. Waar gaan we op insteken als gemeente? Wat is het popkenmerk van Groningen? Waarom willen mensen naar Groningen als popstad van Nederland of van Europa?

Misschien moet de kroon wel in een nieuw popmuseum komen in Groningen. Afgelopen maandag heb ik het al even genoemd bij de commissie Terlouw, maar toen in een heel ander kader (de aantrekkelijkheid van het Forum vergroten); Is Groningen rijp voor een popmuseum en zou dat de extra impuls kunnen geven aan de stad als popstad nummer één van Europa?’’

http://gerjankelder.wordpress.com/2011/03/11/wat-heeft-de-popmuziek-nu-met-dieren-te-maken/