nieuws

11 mei 2012, 10:10

Poolse en Nederlandse metaalbewerkers bij RWE in Eemshaven willen gelijke beloning

Vrijdagmiddag 11 mei overhandigt de kadergroep FNV Metaal Noord, samen met Poolse collega’s, een petitie aan energiebedrijf RWE/Essent in de Eemshaven. Honderden Nederlandse werknemers en honderden Poolse installateurs roepen in een gezamenlijke verklaring RWE op een eind te maken aan de oneerlijke concurrentie op loon door het Poolse installatiebedrijf Remak S.A. Momenteel werken ruim 600 mensen van Remak aan de bouw van de ketel van de nieuwe RWE/Essent-centrale.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Duizenden Europeanen werken in de Eemshaven voor totaal verschillende salarissen. De Nederlanders krijgen voor het werk dat ze verrichten conform cao betaald. De belangrijkste regels uit de cao’s zoals minimumloon, vakantiedagen en overurentoeslag gelden echter óók voor de buitenlandse werknemers in Nederland. Dit is in Europa zo geregeld om verdringing van arbeid door concurrentie op loon te voorkomen. Helaas is de praktijk anders. Buitenlandse werknemers worden geïntimideerd en krijgen (vaak) niet waar ze recht op hebben. Per maand zijn ze honderden euro’s goedkoper dan hun Nederlandse collega. Hiermee worden de Nederlandse cao’s uitgehold. Nederlanders worden uit de markt gedrukt en Polen voelen zich tweederangs Europeanen.

Zoals een Poolse pijpfitter van Remak het stelt: “Ik kom hier werken als je collega, niet als je concurrent“. FNV Eemshaven heeft opgeroepen tot solidariteit met de 600 Poolse collega’s van het installatiebedrijf Remak. Zij bouwen nu aan de ketel in de nieuwe RWE/Essent-centrale in de Eemshaven. Hun Poolse baas weigert het cao-functieloon, een toeslag voor avondwerk, de ATV en een karweiregeling te betalen. De Polen van Remak pikken dat niet en inmiddels hebben ook honderden Nederlandse collega’s hun solidariteit laten blijken. Ook zij willen de uitholling van hun cao stoppen. Een delegatie van Nederlandse en Poolse metaalbewerkers overhandigen hun petities gezamenlijk aan de bouwer van de centrale, energiegigant RWE/Essent, op vrijdagmiddag 11 mei.

FNV Bouw en FNV Bondgenoten werken samen onder de naam van FNV Eemshaven om de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden op alle bouwplaatsen in de Eemshaven te verbeteren.

In Nederland werken veel mensen met een laag salaris en onder onzekere, slechte omstandigheden. FNV vindt dat iedereen recht heeft op ‘Gewoon Goed Werk’. Dat wil zeggen: gelijke arbeidsvoorwaarden voor gelijk werk, gezond en veilig werk, met toegang tot sociale zekerheid en een fatsoenlijk pensioen. Of je een vast contract hebt of niet, of je Nederlander bent of niet, of je baan is ge-outsourced of niet. Onzeker werk moet beperkt worden tot ‘ziek en piek’ en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd.