nieuws

13 mei 2009, 09:09

Politiesoftware speurt gestolen laptops op

De politie in Groningen komt met software waarmee gestolen laptops van studenten kunnen worden opgespoord. Diefstal van laptops uit met name studentenhuizen is in Groningen een groot probleem. Alleen al in de eerste maanden van dit jaar werden uit studentenkamers enkele tientallen draagbare computers ontvreemd, zo meldde de politie woensdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens een woordvoerder gaat het om een pilot die in augustus van start gaat. Er is voor die maand gekozen omdat dan in Groningen de introductieweek voor eerstejaars studenten plaatsvindt. Studenten kunnen het pakket dan voor veertig euro kopen. ,,Dat is voor studenten misschien veel, maar als behalve je computer ook je complete scriptie kwijt bent, is het nog maar heel weinig ”, aldus de zegsman.

Door de software vervolgens op de computer te installeren, kan de politie in het geval van dieftal precies zien waar de laptop op dat moment is.

Uit cijfers van de Groningse politie blijkt 20 procent van de woninginbraken plaatsvindt in studentenhuizen, waarbij vooral bovenwoningen het doelwit zijn. De verkoop van het softwarepakket maakt deel uit van een reeks maatregelen die de politie neemt om het aantal inbraken in studentenkamers te verminderen. Zo kunnen studenten een gratis anti-inbraakstrip aanvragen en wordt voorlichting gegeven.