nieuws

17 mei 2002, 00:12

Politieke aardverschuiving; historische winst ‘Fortuyn’ in Groningen lager dan elders

In de provincie Groningen zijn, net als in de rest van Nederland, de verkiezingen uitgelopen op een politieke aardverschuiving. Net als elders werden CDA en de Lijst Pim Fortuyn in de provincie Groningen de grote winnaars. Toch was de winst van de Lijst Pim Fortuyn in Groningen – en zeker in de stad Groningen – aanzienlijk minder spectaculair dan in de Randstad. Het verlies van de PvdA en VVD was wel dramatisch. Het aantal noordelijke Kamerleden is door de verkiezingsuitslag gehalveerd. Daardoor zal het voor Groningen lastiger worden in ‘Den Haag’. Dat zijn enkele van de belangrijkste conclusies uit de uitslagen van de verkiezingen van woensdagavond.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de gegevens zoals Commissaris der Koningin Hans Alders die omstreeks elf uur woensdagavond in het Provinciehuis bekend maakte steeg het CDA in Groningen van 16 procent naar 21,8 procent. De PvdA zakte van 27,1 procent naar 24,1 procent. De VVD daalde van 16,4 naar 12,9 procent. De Lijst Pim Fortuyn kwam uit het niets op 12,3 procent in de provincie Groningen. Groen Links steeg van 8,1 naar 9,1 procent. De SP van 4,3 naar 6,9 procent; D66 zakte van 8,3 naar 5,3; de Christen Unie zakte van 6,1 naar 5,2 procent.
Wanneer het percentage stemmen dat Fortuyn in Groningen behaalde zou worden omgerekend naar de landelijke situatie, dan zou die lijst in de Tweede Kamer uit zijn gekomen op ‘slechts’ 16 Kamerzetels. En dat is aanzienlijk minder dan de Lijst Pim Fortuyn daadwerkelijk in heel Nederland heeft behaald.