nieuws

19 jun 2018, 13:01

Politie vindt shotgun en pistool bij Groningse terreurverdachte

De politie heeft maandag een 26-jarige Groninger aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terroristische activiteiten. In zijn woning werden onder meer een shotgun en een pistool aangetroffen. Het DNA van de man werd eerder aangetroffen op vuurwapens die twee dagen na de bloedige aanslag in Brussel in 2016 werden gevonden in een Franse schuilwoning van IS.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Naast de Groninger zijn maandag ook een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 53-jarige man die al gedetineerd was in Zaanstad aangehouden. Een vierde, 22-jarige verdachte is niet aangehouden. Hij is gedetineerd in Sassenheim vanwege een geweldsmisdrijf en zal door de politie worden verhoord.

IS-appartement

Twee dagen na de aanslagen in Brussel op 24 maart 2016 ontdekte de politie een IS-appartement in Argenteuil, dat door de Franse jihadist Réda K. was gehuurd. K. werd die dag ook aangehouden. In zijn schuilplaats werden vijf Kalasjnikovs, handvuurwapens, 30 kilo explosieven, ontstekers, valse paspoorten, mobiele telefoons  en jihadistische geschriften gevonden.

De Franse autoriteiten waren ervan overtuigd dat met de vondst van het wapenarsenaal een terroristische aanslag was voorkomen. Een tweede terreurverdachte, Anis B., werd op Eerste Paasdag in 2016 in Rotterdam-West aangehouden. In het appartement waar hij verbleef trof de politie in een kelderbox 45 kilo munitie aan, overwegend patronen voor Kalasjnikovs.

K. en B. zijn volgens de Franse justitie samen in Syrië geweest en hebben deelgenomen aan de gewapende strijd van IS. Voorafgaande aan hun aanhouding reisden zij tussen Frankrijk, België en Nederland. B. is in augustus 2016 door Nederland overgeleverd aan de Franse autoriteiten. Beide terreurverdachten staan volgend jaar met een aantal medeverdachten terecht in Frankrijk.

Internationaal onderzoek ‘Johnson City’

Na de aanhoudingen van K. en B. richtte gezamenlijk, internationaal onderzoek door Nederlandse, Franse en Belgische politie-en justitiediensten zich op de vraag of de gevonden wapens en explosieven afkomstig waren uit Nederland. In Nederland werd het onderzoek voortgezet onder de naam ‘Johnson City’ .

Bij nader onderzoek aan de wapens in het appartement in Argenteuil werden verschillende DNA-sporen aangetroffen. In de Nederlandse DNA-databank werd vervolgens matches gevonden met de profielen van de vier verdachten die maandag zijn aangehouden. Hun sporen werden gevonden op de binnenkant van enkele vuurwapens en op een aangetroffen sporttas.

Bij doorzoekingen van de woningen van de verdachten in Groningen, Rotterdam, een hotelkamer in Schinnen en cellen in Zaanstad en Sassenheim is beslag gelegd op computers, mobiele telefoons en schriftelijke notities. In de woning in Groningen trof de politie bovendien een shotgun en een pistool aan.

De aangehouden verdachten worden gehoord over de verdenkingen tegen hen en worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij zitten in alle beperkingen, wat betekent dat zij uitsluitend met hun advocaat contact mogen hebben.