nieuws

18 apr 2009, 10:10

Politie rolt drugsbende op in provincie Groningen

De politie in Zuidhorn heeft de afgelopen weken 29 mensen, van wie destijds 27 minderjarig, aangehouden op verdenking van drugsgebruik of handel in softdrugs. Dat heeft de politie vrijdag laten weten. De drugs zouden worden verhandeld in een woning in Winsum en rondom de Groene School in die plaats.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een van de aangehouden personen is de 48-jarige bewoonster van het pand waar de drugs werden verkocht. Dat gebeurde in maart na een inval in dat huis. Tegelijk met haar werden acht minderjarigen aangehouden die verdacht worden van het kopen van drugs en een 19-jarige man die wordt verdacht van handel in softdrugs.

Later hield de politie nog zeventien jongeren aan in de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar op verdenking van het kopen van drugs. Daarnaast arresteerde de politie een 13- en een 14-jarige jongen op verdenking van het handelen in drugs.

De politie begon het onderzoek nadat de leiding van de school eind november aan jeugdagenten had gemeld dat ze signalen had opgevangen van softdrugsgebruik rondom de school. De politie begon een oriënterend onderzoek, omdat het gebruik van softdrugs door minderjarigen strafbaar is.

De twee van 13 en 14 die verdacht worden van het handelen zijn, net als de 19-jarige verdachte, in bewaring genomen. De laatste is inmiddels weer op vrije voeten, maar moet zich later verantwoorden bij de rechter. Tegen de andere verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.

De schoolleiding heeft inmiddels maatregelen genomen jegens de betrokkenen. Een deel van de gebruikers krijgt hulp.