nieuws

04 jun 2009, 09:09

Politie pakt 140 stelende tieners op

De politie in Groningen heeft 140 tieners, grotendeels meisjes, opgepakt die ervan worden verdacht zeker 230 winkeldiefstallen te hebben gepleegd. De diefstallen vonden afgelopen zes maanden plaats in de binnenstad van Groningen, zo meldde de politie donderdag. De politie spreekt tegen dat het om een bende zou gaan, maar zegt wel dat de meeste verdachten elkaar, al dan niet via via, kenden. De jongeren zijn afkomstig van 22 scholen in de provincie Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De massale diefstal kwam aan het licht na de aanhouding van twee jeugdige dieven in maart van dit jaar. Uit het onderzoek dat daarop volgde konden nog eens 61 aanhoudingen van scholieren worden verricht. Een tweede losstaand onderzoek leverde nog eens tachtig verdachten binnen vier maanden op.

Volgens de politie werd de buit, die voornamelijk bestond uit make-up en kleding, vooral bewaard in kluisjes op school. Ook werden de artikelen onderling uitgewisseld. Uit verhoren bleek dat de diefstallen vooral werden gepleegd om ‘erbij te horen’.

De politie in Groningen gaat na de zomervakantie in gesprek met Buro Halt, de gemeente, het Openbaar Ministerie, scholen, ouders en winkelbedrijven om een integrale aanpak voor het winkeldiefstalprobleem in de provincie te bedenken.