nieuws

19 jul 2000, 00:12

Politie lost kunstroof Groninger kunstenaar Helmantel op

De politie heeft drie vrouwen en twee mannen aangehouden die worden verdacht van de kunstroof bij de Groningse kunstenaar Henk Helmantel. De verdachten zijn tussen de 18 en 40 jaar oud en afkomstig uit Rijssen en Almelo in Overijssel. Een man en vrouw konden worden gearresteerd bij de overdracht van losgeld dat voor de schilderijen betaald moest worden. De overdracht vond plaats op een parkeergelegenheid langs de A1 ter hoogte van Rijssen. De andere drie verdachten konden na huiszoekingen, waarbij de politie de rest van de gestolen doeken aantrof, eveneens worden aangehouden. Alle stukken zijn terecht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de expositieruimte van Helmantel in Westeremden werd op 25 februari ingebroken. Er werden drie doeken, diverse stukken antiek en twee beelden ontvreemd. Omdat het werk van Helmantel grote bekendheid geniet in de kunstwereld was het onverkoopbaar voor de dieven. Zij losten dit op door een losgeld van twintig procent van de waarde van het complete gestolen goed te eisen. De waarde was in totaal anderhalf miljoen gulden.
Medio maart is er drie keer losgeld geëist van de kunstenaar die hierbij de hulp inschakelde van de politie. Omdat er geen mogelijkheid tot onderhandelen was, zijn deze pogingen op niets uitgelopen. Midden vorige week werd er door de verdachten opnieuw contact met Helmantel opgenomen waarbij zij weer losgeld eisten. Afgesproken werd om de overdracht afgelopen zondag op een parkeerplaats aan de A1 te laten plaatsvinden.
Hoewel de politie de stukken nog onderzoekt op beschadigingen, spreekt kunstenaar Helmantel van een wonder dat er ogenschijnlijk niets kapot is gemaakt. “Ik wil de inbrekers hartelijk bedanken dat ze zo netjes met mijn werk om zijn gegaan. Ze hebben zelfs eerst netjes de schroefogen verwijderd,” aldus een dankbare Helmantel.