nieuws

10 apr 2010, 13:01

Politie lost groot aantal diefstallen op

De politie heeft met de aanhouding van een 25-jarige inwoner van Surhuisterveen een groot aantal koperdiefstallen opgelost. De 25-jarige man werd aangehouden toen hij in de nacht van 28 maart met een onverlichte aanhangwagen bij Kootstertille reed. De aanhangwagen zat vol met bouwgereedschappen, zoals een bouwlift,ladders en een elektromotor van een bouwlift. De man, die geen onbekende van de politie was, kon niet verklaren hoe hij aan de spullen was gekomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nader onderzoek gaf aan dat de aanhangwagen eerder die maand was gestolen in Surhuizum en dat de bouwgereedschappen waren weggenomen vanaf een bouwlocatie aan het Zwartkruis onder Noardburgum. Tot drie keer toe bezocht hij het bedrijf van een lokale aannemer in Surhuisterveen waar hij bouwgereedschappen en een aanhangwagen wegnam.

Ook had de man in Earnewâld 21 buitenboordmotoren gestolen en had hij bij Stroobos een speedboat op een trailer meegenomen. De verdachte bood de gestolen goederen te koop aan via Marktplaats. Op zijn aanwijzing werden er nog eens acht buitenboordmotoren opgeduikeld uit het Prinses Margrietkanaal, waar hij de motoren had gedumpt.

De man bekende verder nog dat hij samen met 17-jarige jongen en een 20-jarige vrouw koper bij monumentale kerken had gejat. Het trio had de leidingen van bliksemafleiders gestolen door ze vanaf de grond tot reikhoogte met een betonschaar weg te knippen. De gedupeerde kerken stonden o.a. Grootegast, Doezum, Sebaldeburen, Eastermar, Buitenpost, Noordwolde, Metslawier, Anjum, Oosternijkerk, Bakkeveen, Zuidlaren, Vries en Roden.