nieuws

01 nov 2012, 10:10

Politie lost acht straatroven op

Met de aanhouding van zes jongeren in de leeftijd van 14, 15 en 16 jaar uit Groningen heeft de politie acht straatroven in de stad Groningen opgelost. Alle berovingen werden in de maanden juli, augustus en september gepleegd. De verdachten hebben een gedeeltelijk bekentenis afgelegd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vrijdagavond 14 september kreeg de politie in korte tijd meldingen van drie gewelddadige berovingen. Het bleek dat twee berovingen hadden plaatsgevonden op het fietspad van de Noordzeeweg en een aan de Kardingemaar in Groningen. Drie jonge slachtoffers uit Groningen waren kort naar elkaar door drie jongens op een gewelddadige manier beroofd van hun mobiele telefoon en portemonnee. Een vader van een slachtoffer ging op onderzoek uit. Op het Koerspad trof hij de 14-jarige verdachte op aan en belde de politie via het landelijke alarmlijn 112. Kort daarop kon de politie de 14-jarige straatrover aanhouden.

Het Roofcoördinatieteam van de Regiopolitie Groningen verrichtte direct uitgebreid onderzoek. Getuigen en de verdachte werden door de recherche gehoord. Deze informatie leverde al snel bruikbare informatie op. De politie kon nog twee 14-jarige verdachten aanhouden op verdenking van betrokkenheid van deze drie straatroven. Het duo werd voor verder onderzoek ingesloten in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat. De verdachten werden ook uitgebreid gehoord. Tijdens rechercheonderzoek van het Roofcoördinatieteam van de Regiopolitie Groningen leidde het spoor al snel naar de drie andere straatrovers. Zij werden gefaseerd aangehouden.

Tijdens de verhoren bekenden de jonge straatrovers nog vijf berovingen. Begin september probeerden de verdachten op de Grand Pre Moliereweg en de Sibrandaheerd in Groningen twee jongens te beroven van hun mobiele telefoons en een Ipod. Een paar dagen later werd een 16-jarige fietser uit Groningen belaagd door nog twee jongens. De jongens spraken de fietser aan en vroegen hem naar de tijd. Het slachtoffer pakte zijn mobiele telefoon. Hierop werd hij door zijn belagers aangevallen. Doordat de 16-jarige een supermarkt naar binnen rende gingen de straatrovers er zonder buit vandoor. Het slachtoffer raakte bij de beroving wel gewond aan handen en elleboog. Ook bekenden de verdachten een beroving van een 24-jarige vrouw op de Paterwoldseweg in Groningen. Einde juli werd de fietsende vrouw door vier knapen belaagd en bedreigd met een steekvoorwerp.
De berovingen werden in verschillende aantallen en samenstellingen gepleegd en vonden plaats in de late avonduren.

Twee van de verdachten zitten nog vast. De vier andere verdachten werden in afwachting van rechtszaak naar huis gestuurd. De verdachten zijn uitgebreid gehoord over hun betrokkenheid bij de berovingen. De jongeren gaven geldzucht op als motief voor het plegen van de strafbare feiten.
Een aantal jongens was al eerder met de politie en justitie in aanraking geweest in verband met geweld- en vermogensdelicten. De politie heeft proces-verbaal tegen hen opgemaakt. Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond. Het dossier zal naar het Openbaar Ministerie worden gezonden.