nieuws

28 dec 2007, 15:03

Politie loopt prestatiebeloning mis door pyromaan

De politie in Groningen gaat waarschijnlijk het prestatiecontract, waar politiekorpsen aan gebonden zijn, dit jaar niet halen. Dat maakte korpschef Oscar Dros vrijdag bekend tijdens de eindejaarspresentatie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hij wijt het mislopen van de met het contract gemoeide beloning onder meer aan de enorme hoeveelheid tijd en energie die de pyromaan in 't Zandt heeft gekost.

De tumult in ’t Zandt heeft de politie 35000 manuren gekost, aldus Dros. Hoeveel geld het onderzoek verder heeft gekost is nog niet duidelijk, maar het gaat volgens de korpschef om tonnen. "Een astronomisch bedrag”, noemt Dros het. In het contract staat dat de politie jaarlijks 9700 verdachten moet aanbrengen bij het OM. Dat is niet gelukt, omdat er onder andere vanwege de inspanningen in ’t Zandt niet genoeg aandacht kon zijn voor andere zaken. Maar ook opmerkelijke gebeurtenissen zoals de hiv-zaak en een aantal moorden hebben bijgedragen aan het niet halen van de norm.

Toch heeft Dros goede hoop om de beloning wel in ontvangst te kunnen nemen dit jaar. Volgens de korpschef was er sprake van bijzondere omstandigheden waarvoor het ministerie misschien een uitzondering wil maken. Het eerste overleg heeft inmiddels plaatsgevonden.