nieuws

10 dec 2007, 17:05

Politie houdt zestig jongeren aan in Delfzijl en Appingedam

De Groninger politie heeft in Delfzijl en Appingedam zestig jongeren aangehouden en daarmee ruim honderd zaken opgelost. Het gaat onder andere om berovingen, mishandeling en inbraken. Dat maakt de politie maandag bekend

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De jongeren pleegden de grote misdaden apart van elkaar om hun drugsgebruik te financieren. De kleine misdrijven werden vooral gepleegd in groepen, waarbij veel jongeren onder groepsdruk handelden. Bij de groep bestond vooral uit jongens, twee meiden deden ook mee. Ze zijn allemaal in de leeftijd van 12 tot 20 jaar.

De politie kwam de groep op het spoor tijdens onderzoek naar een beroving van een pinnend echtpaar in de zomer van dit jaar en een reeks inbraken in een jeugdsoos in 2005 en 2006, beide in Appingedam. In beide onderzoeken kwamen dezelfde namen naar voren, maar ook steeds meer namen van jongeren die delicten hadden gepleegd waarvan geen aangifte was gedaan. Via dit sneeuwbaleffect kwam de politie uiteindelijk tot zestig jeugdige criminelen.

Zeven verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris. De anderen zijn na verhoor naar huis gestuurd en aan hun ouders over gedragen. Veel ouders hadden geen weet van de criminele activiteiten van hun kinderen. Het onderzoek is nog niet afgerond en de politie sluit meer aanhoudingen niet uit.