nieuws

11 aug 2002, 00:12

Politie haalt zeshonderd overlastveroorzakers van straat

De Groningse politie heeft in ruim een half jaar, vanaf 1 januari tot nu toe, ruim zeshonderd alcoholisten en ‘rondhangers’ die overlast veroorzaakten, opgepakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bijna dagelijks is de Groningse politie bezig om op te treden tegen alcoholisten of zwervers met psychische problemen die doordraaien of op andere manier overlast veroorzaken.
Gisteravond, donderdag, moest de politie bijvoorbeeld nog in actie komen. Een 33-jarige zwerver vond het toen, zo zegt de politie, nodig voorbijgangers te schoppen en op straat te urineren. Toen agenten de man oppakten liet hij zich verbaal goed gelden en schold de agenten uit voor alles wat los en vast zit. Aan het bureau gekomen verzette de man zich hevig en spuugde voortdurend naar de politiemensen. Hij werd ingesloten in een dronkenmanscel ter ontnuchtering.
De afgelopen weken heeft de politie streng gecontroleerd op de diverse ‘overlastplekken’ Martinikerkhof, Hereplein, Oosterpoort, Vismarkt, Korenbeurs en andere locaties in de stad. In een maand tijd werden ruim 80 verdachten van de straat gehaald toen ze rondhingen in portieken, alcohol of drugs op straat gebruikten of anderszins overlast veroorzaakten.
In het kader van de aanpak integraal veiligheid krijgen de verdachten een proces verbaal en worden ze door het openbaar ministerie vervolgt. Via de hulpverlening wordt getracht de veroorzakers uit het circuit te halen. Sinds januari 2002 werden ruim 600 boetes uitgereikt. Als verdachten in het A-kwartier of Noorderplantsoen worden bekeurd wordt hen een verblijfsverbod opgelegd. Als de overlast op andere gebieden blijft groeien kan ook elders een gebied als overlast gebied worden aangewezen.