nieuws

16 jan 2003, 00:12

Politie haalt treiterbende van de straat

Met de aanhouding van 11 jongeren in de leeftijd van 14 tot 17 jaar heeft de politie een einde gemaakt van een reeks van geweldsmisdrijven rond het Groenensteinpark in Groningen, stelt de Regiopolitie Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

''De verdachten hebben verklaard zich in wisselende samenstellingen in de periode augustus tot en met oktober 2002 schuldig te hebben gemaakt aan vernielingen, mishandeling en bedreigingen'', meldt de politie. De hoofdverdachte is een 14-jarige jongen, die inmiddels sinds eind oktober vastzit.
Het Groenensteinpark ligt tussen de Helperzoom, de Helperbrink, de Haydnlaan en Groenendaal in Helpman in Groningen Zuid. ''De groep verdachten hield zich regelmatig in en om dit park op. In wisselende samenstelling maakten ze zich daar schuldig aan het uitschelden, intimideren, bedreigen en mishandelen van voorbijgangers. Vaak waren dit ouderen of minder validen of jongeren in dezelfde leeftijdscategorie als de verdachten, soms jonger. De verdachten gooiden met stenen of stokken naar de slachtoffers en benaderden hen agressief. Aan de Helperzoom werd een fietsende voorbijganger uitgescholden. Toen het slachtoffer reageerde op de benadering door groep werd hij omringd door de jongeren, waarbij zijn fiets werd kapotgeslagen en de man werd mishandeld''.
Daarbuiten maakten ze zich schuldig aan vele vernielingen, zoals het stukschoppen van fietsen en het ingooien van ramen. Een videotheek wordt geterroriseerd door het in de zaak omverhalen van rekken met films.
De 14-jarige bleek de grote motor achter de treiterbende. ''Toen de jongen eind oktober wegens gedragsproblemen werd geplaatst in een jeugdinrichting namen de overlastmeldingen snel af. De houding en het gedrag van de groep leidde er in de omgeving toe dat met name ouderen niet meer in de omgeving van het Groenesteinpark durfden te komen uit angst voor een confrontatie met leden van de groep''.