nieuws

11 mei 2012, 15:03

Politie Groningen waarschuwt ondernemers voor valse 50 euro biljetten

Groningse ondernemers doen er goed aan even heel kritisch te kijken wanneer ze betaald worden met een briefje van vijftig euro.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie waarschuwt ondernemers in de Groningen voor personen die betalen met valse biljetten van 50 euro. De laatste weken registreerde de politie al meerdere meldingen. Donderdagavond kreeg de politie twee soortgelijke meldingen binnen.

- In een supermarkt aan de Eikenlaan kwamen drie mannen aan de kassa. Alle drie rekenden voor een klein bedrag af en betaalden met een biljet van 50 euro. Toen de mannen de supermarkt hadden verlaten kreeg de kassamedewerker argwaan. Na onderzoek bleken de biljetten van 50 euro vals. De politie heeft beveiligingsbeelden veiliggesteld. Zij doet onderzoek naar de identiteit van de daders.

- Donderdagavond werd een maaltijdbezorger het slachtoffer van valsmunters. Toen hij een maaltijd had bezorgd werd er met een biljet van 50 euro afgerekend. Toen de bezorger weer terug was in het restaurant bleek het biljet vals. De politie stelt een onderzoek in.

De afgelopen periode zijn zeker vijf personen al betrapt op het uitgeven van de valse biljetten.

De politie vraagt ondernemers altijd goed op te letten bij het betalen met biljetten. De valse biljetten die de politie tegen is gekomen, zijn van een andere papiersoort dan de echte biljetten. Het zilverachtige icoontje –een van de echtheidskenmerken op een echt biljet- is bij het valse biljet te duidelijk aanwezig. Ook zijn de serienummers bij de nepbiljetten te fel van kleur. Een overzicht van de herkenningspunten van echte biljetten is hier