nieuws

30 jan 2002, 00:12

Politie Groningen pakt criminele jeugdbende op

Met de aanhouding van twaalf kinderen tussen de 13 en 16 jaar heeft de politie Zuidhorn een einde gemaakt aan een jeugdbende die de afgelopen drie maanden de stad onveilig maakte. Middels inbraken en vernielingen richtten de jonge criminelen voor meer dan tienduizend euro schade aan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De groep bestaat uit zes jongens en zes meisjes. De boefjes deden het voornamelijk voor de kick. Met het geld kochten de jongeren snoep en sigaretten.
De politie heeft circa veertig zaken in beeld kunnen brengen. Het gaat hierbij om inbraken in onder meer gebouwen van de postduivenvereniging, de tennisvereniging, de bibliotheek in Zuidhorn, een school, het gymlokaal van Noordhorn, een tuincentrum en een autobedrijf. Bij het autobedrijf leenden de boefjes een aantal auto’s, bij een boerenbedrijf hebben de jongeren gejoyride op een trekker.
Het twaalftal opereerde brutaal en maakte veelal misbruik van het vertrouwen van mensen die ze kenden. Ze hielpen bijvoorbeeld spontaan de schoonmaker in de school om een inbraak voor te kunnen bereiden. De politie kwam de groep op het spoor nadat op eerste kerstdag een aantal hoofdverdachten bij een inbraak op heterdaad werd betrapt.