nieuws

20 dec 2002, 00:12

Politie Groningen lost twee keer zoveel roofovervallen op

Het Roofcoördinatieteam (RCT) van de politie Groningen heeft het afgelopen jaar twee keer zoveel roofovervallen opgelost als andere districten in de rest van Nederland. Het percentage opgeloste zaken ligt op ruim zestig procent. Het landelijke oplossingspercentage ligt op 33 procent. Dit heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningen is één van de weinige districten die een apart team heeft dat zich helemaal richt op roofovervallen. Het team bestaat uit een vaste kern van twee coördinatoren, twee rechercheurs en twee assistenten. ,,Bij veel districten vallen roofovervallen onder het recherchewerk’’, vertelt woordvoerder S. Smedes. ,,Die mensen zijn daar niet direct in gespecialiseerd en werken dus met minder ervaring aan dat soort zaken.’’
Naast de zes vaste medewerkers draaien er periodiek agenten mee van basiseenheden uit de stad. ,,Ervaring leert dat daders vaak uit de stad of zelfs buurt komen: buurtagenten weten in dat soort gevallen exact wie in de buurt van een overval in aanmerking zou komen als dader.’’ Ook het district Overijssel, dat ook een RCT kent, boekt bijzonder goede resultaten met deze manier van werken.
Het Groningse team wordt het komende jaar uitgebreid naar elf vaste medewerkers. De agenten gaan zich ook toeleggen op straatroven, die volgens de woordvoerder over het algemeen op een zelfde manier worden georganiseerd als roofovervallen.