nieuws

29 jul 2009, 09:09

Politie Groningen lost grote serie inbraken op met dna-onderzoek

De Groningse politie heeft in oost-Groningen een grote serie misdrijven opgelost dankzij dna onderzoek. Daardoor konden uiteindelijk acht personen worden aangehouden en dertig misdrijven opgelost. Het gaat om inbraken en diefstal van goederen en heling. Een 23-jarige man uit Zuidbroek en een 41-jarige vrouw uit de gemeente Slochteren worden gezien als hoofdverdachten. De anderen waren bij incidentele zaken betrokken. De misdrijven werden gepleegd in de periode van oktober 2007 tot mei 2009.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Overeenkomst na dna
De politie kwam de hoofdverdachten op het spoor nadat begin dit jaar een gestolen fiets werd gevonden bij de 41-jarige vrouw verdachte. Het rijwiel bleek te zijn gestolen door de 23-jarige man uit Zuidbroek. Bij vijf andere misdrijven was dna van deze man aangetroffen. Hierdoor leek een overeenkomst te zijn met een aantal inbraken en diefstallen. Uiteindelijk kwam het aantal van dertig zaken aan het licht. Deze werden gepleegd in ondermeer Veendam, Zuidbroek, Scheemda en Winschoten.

Gestolen fietsen
Een zaak die de nodige commotie veroorzaakte was de diefstal van zeven fietsen uit een berging in een seniorenflat in Veendam. Daarnaast waren er inbraken in een tennisgebouw in Scheemda en Zuidbroek. Bij een inbraak in een bedrijfsgebouw in Veendam werd voor tienduizenden euro’s aan schade aangericht. Het motief van de mannelijke hoofdverdachte was vooral om geld te kunnen krijgen om zijn drugsverslaving te bekostigen.

Getuigen
De politie heeft onlangs het onderzoek afgerond. Van de zeven verdachten zit alleen de 23-jarige man nog vast. Van alle verdachten zijn er zeven die eerder met de politie in aanraking zijn geweest. De politie heeft in een aantal zaken gebruik kunnen maken van getuigenverklaringen.