nieuws

02 okt 2011, 13:01

Politie Groningen komt met nieuwe openbare orde-teams

De politie in Groningen heeft een nieuwe methode ontwikkeld om verstoringen van de openbare orde aan te pakken. Daarbij gaan agenten gaan in teamverband opereren. Ook leden van de Koninklijke Marechaussee gaan meedraaien in de teams, omdat er veel militairen in de binnenstad van Groningen op stap gaan. De teams luisteren naar de naam Openbare Orde Teams (OOT).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met een zelf ontwikkelde opleiding, resulterend in de oprichting van de Openbare Orde Teams (OOT), hoopt de Groningse politie voortaan het geweld in de binnenstad van Groningen te beteugelen. Zowel het geweld naar het uitgaanspubliek als naar hulpverleners moet door de inzet van deze politieteams verminderd worden.


De OOT gaan nadrukkelijk in een vast teamverband werken. Zij zijn er op gericht escalaties en vechtpartijen te voorkomen door alert en vroegtijdig ingrijpen. Elk teamlid van het Openbare Orde Team heeft een eigen rol in het team. Er is sprake van een strakke onderlinge samenwerking. Daarnaast krijgt tijdens de opleiding ook de samenwerking met specialisten als bikers, beredenen en hondengeleiders aandacht.

Uniform

De OOT krijgen een apart en dus een duidelijk herkenbaar en onderscheidend uniform. In de winterperiode werken de teams in de bekende gele jassen, een donkerblauwe zogenoemde workerbroek en een baseballpet. In de zomerperiode wordt de gele jas vervangen door een witte polo met daarover een geel hesje.