nieuws

14 okt 2002, 00:12

Politie: geen verkrachting Hoogezand

Het 13-jarige meisje uit Hoogezand-Sappemeer dat eerder verklaarde op 2 oktober het slachtoffer te zijn geweest van een groepsverkrachting, is niet verkracht. De politie heeft vrijdag bekendgemaakt dat er van een verkrachting vooralsnog niets is gebleken. Ze gaat ervan uit dat er van een verkrachting zoals die door haar is geschetst, geen sprake is geweest.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zowel technisch onderzoek als buurtonderzoek hebben geen aanwijzingen voor een verkrachting opgeleverd. Ook het medische onderzoek van het slachtoffertje en het sporenonderzoek in het gerechtelijk laboratorium leverden niets op.
De politie in Groningen heeft het meisje vrijdag voor de derde keer gehoord. Ondanks de resultaten van het onderzoek bleef het meisje bij haar eerdere verklaring. Ze zegt ook te zijn vastgebonden en met een mes te zijn bewerkt. Verder zouden de daders haar pillen hebben toegediend.
De politie zet het onderzoek naar de brandstichting in de ouderlijke woning wel voort. Dat daar sprake van is geweest, staat vast, maar nog onduidelijk is precies hoe. Het meisje heeft verklaard dat haar belagers daar verantwoordelijk voor zijn geweest.
De moeder van het meisje had tegen de politie gezegd dat het om mannen van Turkse afkomst ging, wat tot onrust in de gemeente leidde. In een vraaggesprek in De Telegraaf van zaterdag zei het slachtoffer zelf echter dat de daders ,,slecht Nederlands'' spraken. ,,Het konden net zo goed Marokkanen of anderen zijn. Ik kan die talen niet uit elkaar houden.''
De politie heeft afgelopen week meerdere getuigen gehoord die iets zouden kunnen vertellen over wat er is gebeurd. Niemand kon aangeven iets verdachts te hebben gezien. Ook andere verklaringen van het meisje konden door geen van de getuigen worden bevestigd.
Het meisje is na verhoor naar huis gebracht. Aan de ouders is nazorg aangeboden. De burgemeester van Hoogezand heeft de lokale Turkse gemeenschap op de hoogte gesteld van het voorlopige onderzoeksresultaat.