nieuws

16 nov 2012, 10:10

Politie flippert er op los in Groningen: makkelijk scoren voor dieven

Voor Groningse dieven is er bijna geen lol meer aan: zo gemakkelijk kunnen ze in woningen in Groningen inbreken. Dat bleek tijdens een actie van de politie, die de flippermethode inzette om eens te kijken hoe ‘gastvrij’ de bewoners zijn in de richting van dieven. Welnu: de Stadjers bleken in bijna vijftig procent van de gevallen uitermate gastvrij te zijn en het de dieven wel erg gemakkelijk te maken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groningse politie belde afgelopen dinsdagavond in het kader van een inbraakproject aan bij zo’n 85 woningen van de Schildersbuurt in Groningen. Aan de bewoners werd gevraagd of de politie hun woning mocht proberen binnen te ‘flipperen’: alleen met behulp van een pinpas of creditcard de deur te openen. Bij 24 woningen lukte dit daadwerkelijk.
 

Aanleiding


Uit analyse blijkt dat de bewoners van de Schildersbuurt twee keer zoveel kans lopen dat er bij hen wordt ingebroken dan gemiddeld in de stad Groningen. Bij 50% van deze inbraken komt de inbreker binnen door middel van de zogenaamde ‘flippermethode’. Daarbij steekt de inbreker een hardplastic pasje tussen de deur en de deurpost, en beweegt het mechanisme van de deurklink naar binnen. De dief kan zijn werk niet doen als de deur op het (nacht)slot zit of er een anti-inbraakstrip is aangebracht.


Daarom loopt er sinds begin november een anti-inbraakproject in de Schildersbuurt. Onderdelen van dit project zijn bijvoorbeeld voorlichting en extra surveillance.


Actie


Bij de actie van afgelopen dinsdag zijn zestien medewerkers van de politie en Veiligheidszorg Noord groepsgewijs de wijk ingegaan. De politie schrok ervan hoe eenvoudige sommige woningen waren binnen te dringen. Veel mensen zijn onvoldoende voorbereid op het voorkomen van een inbraak.

Deze actie krijgt dan ook een vervolg. Op 7 december vindt opnieuw een actie plaats, waarbij bewoners van de Schildersbuurt tegen gereduceerd tarief een anti-inbraakstrip op hun deur kunnen laten plaatsen.