nieuws

03 feb 2003, 00:12

Polikliniek voor tandheelkunde in Groningen

Groningen krijgt een polikliniek voor Tandheelkunde en Mondhygiëne. Dat heeft de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) donderdag bevestigd. Groningen had eerder een dergelijke kliniek maar die werd in 1991 in het kader van bezuinigingen gesloten. De kliniek hoort bij de Faculteit Tand- en Mondheelkunde van de RuG en de opleiding Mondhygiëne van de Hanzehogeschool.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De polikliniek is voor iedereen toegankelijk en heeft uiteindelijk plaats voor 15 duizend patiënten. Bij niet al te moeilijke behandelingen worden de patiënten geholpen door studenten in samenwerking met tandartsen. De patiënt krijgt dan ter compensatie een korting van 25 procent omdat de behandeling door een student meer tijd in beslag neemt. De gecompliceerdere behandelingen worden uitgevoerd door een aan de kliniek verbonden tandarts.
Volgens prof. dr. Kalk, hoofd van de kliniek, neemt door de komst van de polikliniek de druk op de Groningse tandartsenpraktijken af. Ook de groep die het wegens het tekort nu zonder tandarts moet doen, wordt kleiner, zo is de verwachting van Kalk. Hoe groot deze groep is, is niet bekend.
De polikliniek gaat binnenkort van start met de gebitsverzorging van tbs-ers uit de Van Mesdagkliniek in Groningen. Ook gaat de polikliniek samenwerken met opvangcentra voor dak- en thuislozen in Groningen.
De opening van de kliniek vindt plaats op 7 februari.