nieuws

01 jul 2009, 14:02

Playstation ingezet voor lezen röntgenfoto's

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) doet onderzoek naar de mogelijkheden om de PlayStation 3 in te zetten voor het lezen en beoordelen van röntgenfoto's. Het onderzoek wordt uitgevoerd door twee studenten van de Hanzehogeschool, zo meldde het onderwijsinstituut woensdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Door de spelcomputer te gebruiken bij het uitlezen van de gegevens, moeten de wachttijden uiteindelijk aanzienlijk worden verkort. Het onderzoek wordt uitgevoerd op de afdeling radiologie. Patiënten die hier röntgenfoto's hebben laten maken, moeten nu in sommige, complexe gevallen dagenlang op de uitslag wachten. Docent Jos Bredek, die de studenten begeleidt, verwacht dat door het gebruik van de PlaySation de wachttijd uiteindelijk slechts enkele uren duurt. Hij acht het niet uitgesloten dat op lange termijn de röntgenfoto’s binnen een paar minuten af te lezen zijn.

De studenten zijn nu bezig met het maken van speciale programma’s voor de PlayStation. De verwachting is dat ze hier eind dit jaar mee klaar zijn en dat de spelcomputer dan door de afdeling radiologie in gebruik kan worden genomen.