Nieuws

Plaquette eert Groningse raadsleden die in Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht

Loco-burgemeester Roeland van der Schaaf heeft vrijdag een bronzen plaquette aan de zuidzijde van het stadhuis onthuld met daarop de namen van de zes Groninger raadsleden die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter zijn omgebracht. Daarna legde hij er een krans voor de omgebrachte raadsleden. Dat deed hij samen met mevrouw Piersma-Wolters, de dochter van één van hen.


Leestijd: 1 minuut

Plaquette eert Groningse raadsleden die in Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht
Plaquette eert Groningse raadsleden die in Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht

“Het is goed om hun namen te noemen, hardop uit te spreken hier in het hart van de lokale democratie”, sprak Van der Schaaf later in de nieuwe raadzaal van het stadhuis. “Allen hebben zij gedaan wat zij zagen als hun plicht, en zij zijn daarvoor omgebracht door de Duitsers. Zelf vind ik dat zeer aangrijpend.” Hij bedankte de initiatiefnemers Jan Rootlieb en Edzard Domela Nieuwenhuis voor hun inzet, betrokkenheid en doorzettingsvermogen, zodat de plaquette er 68 jaar na de oorlog alsnog is gekomen.

“Mijn vader zat in het verzet, in de laatste Waarheid-groep. Het zijn de vrienden van mijn vader die hier vandaag worden geëerd”, aldus initiatiefnemer Jan Rootlieb. “Hoe zou mijn leven zijn gelopen als mijn vader hetzelfde lot had getroffen als jullie vaders, grootvaders? Wij zijn trots op ze. Trots op al die mannen en vrouwen die hun steentje hebben bijgedragen aan het verzet.” Rootlieb memoreerde dat volksvertegenwoordigers daarbij een nog fragielere positie hadden dan andere mensen, gezien hun bekendheid en hun maatschappelijke positie.

De Groninger gemeenteraad bleef in de oorlog niet lang in stand. In 1940 werd de communistische en later ook de joodse raadsleden de toegang tot de gemeenteraad ontzegd. Per 1 september 1941 werd de raad buiten werking gesteld.