nieuws

11 feb 2002, 00:12

Plan voor referendum provinciegrens Schiermonnikoog

Inwoners van het eiland Schiermonnikoog moeten de kans krijgen zich in een referendum uit te spreken over de vraag of het eiland onder Groningen of Friesland moet vallen. Dat vindt de Groningse gedeputeerde H. Bleker (CDA).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Waddeneiland groeit in noord-oostelijke richting aan en is de grens met Groningen overgestoken. Volgens gedeputeerde Bleker kan het wat onhandig zijn dat het eiland in twee provincies ligt, bijvoorbeeld wat betreft ambulancevervoer en inzet van politie. De politicus heeft niet de illusie dat de inwoners van het Friese eiland massaal voor Groningen kiezen. Weliswaar wonen er veel oud-Groningers en zijn er veel, ook economische contacten met de provincie Groningen.
,,Wanneer inwoners de portemonnee en het verstand zouden laten spreken, zullen velen misschien voor Groningen kiezen’’, denkt Bleker. ,,Maar wanneer ze hun hart laten spreken, kiezen de meesten waarschijnlijk toch gewoon voor voortzetting van de huidige situatie en blijft Schiermonnikoog gewoon Fries.''
Burgemeester B. Fennema van Schiermonnikoog noemt een referendum zinloos. Volgens hem hebben de eilandbewoners daar totaal geen behoefte aan. ,,De discussie gaat over de grenscorrectie en niet over het feit of het eiland onder Groningen of Friesland valt.'' Slechts 1 kilometer van het eiland valt onder de Groninger gemeente Eemsmond. Fennema wil wel dat de gemeentegrens gecorrigeerd wordt. Anders kan de gemeente Schiermonnikoog in de problemen komen bij onder andere rampenbestrijding en natuurbeheer. ,,Als er iets gebeurt op het gebied dat onder de gemeente Eemsmond valt kunnen wij formeel gezien niets doen'', zegt de burgemeester van Schiermonnikoog.
De Friese gedeputeerde S. Jansen noemt de hele discussie een 'non-onderwerp'. Hij verwacht overigens dat de eilandbewoners met volle overtuiging voor Friesland zullen kiezen.