nieuws

03 feb 2003, 00:12

Plaatsing Regeringscommissaris in Delfzijl door Remkes overwogen

Minister Remkes heeft overwogen om een Regeringscommissaris aan te stellen in Delfzijl en de gemeenteraad te ontbinden. Maar de problemen zijn nog ‘niet groot genoeg’’ om een Regeringscommissaris de macht over te laten nemen. Dat zegt minister Remkes van binnenlandse zaken zaterdag in een artikel in NRC Handelblad over de bestuurlijke problemen in Delfzijl van de afgelopen jaren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het instellen van een Regeringscommissaris in een Nederlandse gemeente is een bijna ongekend paardenmiddel om bestuurlijk de zaken op orde te krijgen. Slechts één keer eerder, in 1951, is in Nederland een Regeringscommissaris aangesteld. Dat gebeurde toen in Finsterwolde, waar het communistische gemeentebestuur een aantal stakers ging steunen.
In het artikel in NRC Handelblad zegt de vroegere projectleider van de Ontwikkelingsmaatschappij Delfzijl J. Franke dat de afgelopen jaren enkele keren is overwogen een regeringscommissaris aan te stellen in Delfzijl.
Het vroegere PvdA-Kamerlid Martin Zijlstra zegt in het artikel dat het hele gemeentebestur van Delfzijl moet optappen, omdat er maar geen einde lijkt te komen aan politieke affaires en incidenten. Volgens gedeputeerde Marc Calon (PvdA) worden de problemen ook veroorzaakt doordat mensen te lang in de politiek van Delfzijl actief blijven, zoals ex-wethouders.