nieuws

09 mei 2002, 00:12 door Sanne ten Hoove

Pim Fortuyn was zestien jaar Stadjer

Pim Fortuyn kwam in 1972 in Groningen wonen, naar eigen zeggen als eerste bewoner van de wijk Lewenborg. Van 1972 tot 1988 was hij als medewerker marxistische sociologie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast doceerde hij als universitair hoofddocent sociaal-economische politiek/beleid.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Groningen promoveert hij in 1980 tot doctor in de Sociale Wetenschappen op de lijvige studie: 'Sociaal-economische politiek in Nederland 1945-1949'. Maar hij schopt het niet, tot zijn grote spijt, tot hoogleraar. Die eer valt hem pas deel in Rotterdam.
Fortuyn raakt in zijn beginjaren in Groningen bevriend met Ton Kee, de huidige directeur van de medische faculteit van de RUG. Kee poneert als eerste de stelling ‘Waar Pim komt, komt ruzie’, die later als wetmatigheid tientallen keren herhaald wordt. Hij omschrijft Fortuyn als iemand die veel agressie oproept, maar ‘in geestelijke zin, nooit fysiek’.
Wel blijkt hij vooral geïnteresseerd in zijn eigen stukjes. Tijdens interviews is hij vooral zelf aan het woord. Collega-redacteur Hans Kuné in de Universiteitskrant: “We deden dat samen. Na afloop kon ik er nauwelijks een fatsoenlijk verhaal van maken.”
Fortuyn kwam na zijn periode in Groningen niet vaak meer in stad. Op uitnodiging van literaire uitgeverij Passage bracht hij eens een nacht door in een suite van stadshotel De Ville. Na afloop van de boekpresentatie vertelde hij daar een van de meest eenzame nachten van zijn leven te hebben doorgebracht. Zelfs in de meest ranzige uitgaansgelegenheden durfde niemand met hem mee te gaan.