nieuws

24 jul 2012, 09:09

3600 jaar oude pijlpunt in Groningen gevonden tijdens archeologisch onderzoek Grote Markt

Tijdens archeologisch onderzoek bij Grote Markt in Groningen is een pijlpunt van 3600 jaar oud aangetroffen. En ook een van een holle eik gemaakte waterput, ongeveer 1000 jaar oud. Dat heeft de gemeente Groningen laten weten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om archeologische werkzaamheden op het terrein waar straks het Groninger Forum komt en het plein rond dat Forum
Op het middenterrein is de strook achter de Naberpassage voor het grootste deel afgerond. Daar zijn de afgelopen week twee nieuwe vondsten gedaan:

* Een pijlpunt van vuursteen uit het laatste deel van de late steentijd of eerste stukje van de bronstijd, ongeveer 3600 jaar geleden. Uit die periode zijn geen bewoningssporen als paalkuilen en sloten gevonden, alleen losse vondsten.

* Een waterput van een holle eik gemaakt, ongeveer een 1000 jaar oud en meer dan manshoog. Deze hergebruikte eik wordt in de loop van de komende week uit de grond gehaald, en zal dan aan de pers worden getoond. Het is de bedoeling om de waterput, die uit twee delen bestaat, geheel te bergen en na documentatie in zijn geheel te laten conserveren.