nieuws

18 aug 2010, 09:09

Pieterburen telt veel meer zeehonden Waddenzee

Het aantal zeehonden in de Waddenzee is dit jaar toegenomen. Tijdens vluchten boven de zee telden medewerkers van de Zeehondencrèche in Pieterburen 5600 gewone zeehonden en een klein deel grijze zeehonden geteld. Dat zijn er achthonderd meer dan in 2009.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Ondanks klimaatverandering, vervuiling, verstoring en toename van ziekte heeft de populatie zeehonden zich toch weten te versterken'', aldus de Zeehondencrèche dinsdag. Deze trend staat in schril contrast met omringende landen. In bijvoorbeeld Schotland en Engeland gaat het juist veel slechter met de zeehond. ,,Het aantal daalt in rap tempo'', signaleert het opvangcentrum in het Noord-Groningse dorp.

De telling is bij laag water uitgevoerd van Den Helder tot de Dollard. De dieren zijn gefilmd met een high definition camera. Die legde ook 850 pasgeboren zeehondjes vast. Inmiddels heeft de Zeehondencrèche 125 zogenoemde huilers opgevangen: zeehondenbaby's zonder moeder.

Zorgwekkend is volgens het centrum het aantal zieke dieren dat in Pieterburen terechtkomt. Het gaat om zeehonden die zijn geïnfecteerd met longworm. Hun immuunsysteem is niet sterk genoeg om een aanval van parasieten te pareren, aldus het Groningse opvangcentrum. Longwormen zijn parasieten die een vernietigende werking hebben op de longen van de zeehond.