nieuws

11 mei 2011, 09:09

Pieterburen sleept ministerie voor de rechter

Bewoners van het Groningse Pieterburen slepen het ministerie van Economische Zaken voor de rechter. Zij hopen op deze manier een door het ministerie verstrekte vergunning, die het Franse energiebedrijf EDF nodig heeft voor proefboringen naar zout in het dorp, ongedaan te kunnen maken. Dat meldde een woordvoerder van de bewoners, verenigd in de actiegroep Pieterburen Tegengas, woensdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Begin dit jaar werden door meer dan driehonderd bewoners bezwaarschriften ingediend. De inwoners zijn bang voor geluidsoverlast, bodemdaling en aantasting van de natuur. De bezwaren werden vorige week door het ministerie ongegrond verklaard. Volgens de zegsman van de actiegroep is minister Maxime Verhagen ,,partijdig” . De bewoners willen nu binnen een paar weken een beroepsschrift indienen tegen het besluit zodat een onafhankelijke bestuursrechter van de rechtbank in Groningen er nog eens naar kan kijken.

EDF is niet geïnteresseerd in het zout zelf, maar wil de zoutkoepels die ontstaan door de winning gebruiken voor ondergrondse opslag van aardgas.