nieuws

29 apr 2002, 00:12

Pieter van Vollenhoven krijgt CD Groningse politie

Mr. Pieter van Vollenhoven krijgt een bijzondere cd van de Groningse politie. Het betreft een cd van het Regionaal Politie Muziekcorps Groningen (RPMG) dat op 31 maart jl. 75 jaar bestond.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ter gelegenheid daarvan geeft het RPMG op zaterdag 20 april een jubileumconcert in de grote zaal van de Oosterpoort in Groningen. Tijdens dit concert wordt de eerste CD van het RPMG gepresenteerd en overhandigd aan mr. Pieter van Vollenhoven. Hij ontvangt de CD uit handen van plaatsvervangend korpsbeheerder de heer mr. L.J. Klaassen, burgemeester van Zuidhorn.
Aan de CD – A Northern Celebration – is meegewerkt door de Groningse artiesten, Wia Buze, Trio Kloosterboer en Sijtse Scheeringa. Ook zij wonen de presentatie van de CD bij. De CD werd eind 2001 opgenomen. Naast een zestal liedjes met de Groninger artiesten, zijn op de CD een 7-tal werken van het fanfareorkest opgenomen en een 4-tal stukken, gespeeld door de malletband van het RPMG. De CD bevat zowel originele fanfarewerken als ook bewerkingen van lichte muziek. Door de malletband zijn specifiek voor dit slagwerkensemble gecomponeerde of gearrangeerde stukken opgenomen.
Tijdens het jubileumconcert op 20 april treden orkest en malletband afzonderlijk op. Het orkest, onder leiding van chef-dirigent Wim Jongen brengt voor de pauze een licht klassiek programma met origineel voor fanfare geschreven composities van de Nederlandse componisten Jan de Haan, Marc van Delft en Leon Vliex. Na de pauze brengen orkest en malletband een muzikale show met knipoog naar de 60-er en 70-er jaren, de jaren waarin het politiemuziekkorps furore maakte in binnen en buitenland.
Het muziekkorps van de Groningse politie werd onder de naam Gronings Politie Muziekcorps opgericht op 31 maart 1927. Bij de oprichting werd een instrumentarium overgenomen van een muziekkorps van de Groninger Brandweer. Er werd gekozen voor een fanfarebezetting, een orkestbezetting die men tot op de dag van vandaag trouw is gebleven. Met deze typisch Nederlandse orkestvorm behaalde het politiemuziekkorps grote successen in binnen en buitenland. In 1956 was het Gronings Politie Muziekcorps de eerste fanfarekampioen in de hoogste afdeling van Koninklijke Nederlandse Federatie van muziekkorpsen. Buiten Nederland trad het RPMG op in Duitsland, België, Denemarken en Engeland.
Het Regionaal Politie Muziekcorps Groningen is het muzikale visitekaartje van Regiopolitie Groningen en bestaat uit een fanfareorkest en een malletband (slagwerkensemble). Het merendeel van de muzikanten van het RPMG is of was in dienst bij Regiopolitie Groningen. Orkest en malletband treden zowel gezamenlijk als afzonderlijk op. Het RPMG treedt ongeveer 25 keer per jaar op, veelal voor politie en justitie. De malletband van het RPMG staat onder leiding van instructeur Ronald Bosman. De algehele muzikale leiding van het RPMG is in handen van chef-dirigent Wim Jongen.