nieuws

21 feb 2002, 00:12

Philips stopt als sponsor Gronings computerproject na woede bejaarden

Philips stopt met onmiddellijke ingang als sponsor van een Gronings IT-project na klachten van woedende Groningse bejaarden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Philips trekt zich per direct terug als hoofdsponsor van het computerspel Virtual Gotcha 2. Hierin overvallen bejaarden de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt uit woede over de invoering van de euro. Om in de kluis te belanden moeten de hoogbejaarde omaatjes niet alleen het bankpersoneel elimineren, maar ook andere senioren die het op het geld hebben gemunt. ,,Het spel valt niet binnen ons sponsorbeleid’’, aldus woordvoer A. Manning. ,,Wij houden ons toch bezig met dingen van een heel ander karakter.’’ Eerder al spraken verscheidene ouderenorganisatie hun ongenoegen uit over het spel en de rol die de bejaarden erin spelen.
Het Groningse internetbedrijf The Wow!, dat verantwoordelijk is voor het spel, betreurt de gang van zaken. ,,We ontkennen niet dat het een gewelddadig spel is’’, stelt woordvoerder H. Naumann. ,,Maar we hebben Philips altijd duidelijk verteld wat we wilden maken. Het is duidelijk een spel met een knipoog; de achterliggende gedachte is echt dat we ons zorgen maken over de bejaarden, die het echt moeilijk hebben met de invoering van de euro. Mijn oma durft nog steeds geen betalingen te doen uit angst om opgelicht te worden.’’
Het bedrijf hoopt nog met Philips om de tafel te kunnen schuiven om de kwestie op te lossen. ,,Zo zijn we er vorige jaar met de Informatie Beheergroep (IBG) ook uitgekomen’’, aldus Naumann. In de eerste versie van het virtuele schietspel was de Groningse IBG het doelwit was van terroristische studenten die zich irriteerden aan de invoering van de OV-studentenkaart.
Virtual Gotcha 2 is gratis te downloaden via www.virtualgotcha.com.