nieuws

22 aug 2002, 00:12

Philips start onderzoek vervuiling Ceresmeer bij Stadskanaal

Philips heeft opdracht gegeven tot een onderzoek naar vaten met afval die het bedrijf in het verleden in het Ceresmeer nabij Stadskanaal heeft gestort. Dit naar aan aanleiding van het feit dat daar onlangs een verhoogde concentratie Barium in werd vastgesteld. Philips stortte de afvalvaten in het meer in de periode van 1961 tot 1975.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens een woordvoerder van Philips is uit eerder onderzoek gebleken dat er geen directe relatie is tussen de vaten en de gemeten concentratie Barium. Omwonenden van het meer vrezen echter dat de vaten van Philips wel de bron van de vervuiling zijn. Om alle onzekerheid weg te nemen heeft Philips daarom de opdracht gegeven tot het onderzoek, aldus een woordvoerder.
Voordat de vaten boven water worden gehaald, zal een gespecialiseerd duikbedrijf eerst gegevens verzamelen over plaats, diepte en bereikbaarheid van de vaten in het Ceresmeer. Tijdens dit vooronderzoek zal met behulp van specialistische apparatuur worden gezocht naar metalen voorwerpen in het meer. Het onderzoek wordt verricht door het bureau DHV Noord Nederland BV.
De resultaten van het vooronderzoek zijn waarschijnlijk medio september bekend. Philips zal na dit vooronderzoek alle betrokkenen partijen informeren over het vervolgtraject. Philips werkt bij het onderzoek samen met het waterschap Hunze en Aa's, de gemeente Stadskanaal, een delegatie van de buurtbewoners en de provincie Groningen.