nieuws

10 feb 2003, 00:12

Petra Dekker wil Huis van de Toekomst aan Grote Markt oostzijde

De Groningse Petra Dekker ziet de zon straks opkomen boven Groningen, wanneer er een Huis van de Toekomst wordt gerealiseerd aan de Grote Markt oostzijde.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zij is een van de bijna negentig Stadjers die de moeite hebben genomen serieus na te denken over de toekomst van de oostzijde, en die een plan hebben ontwikkeld en ingediend. Haar idee is een Huis van de Toekomst. ‘Het gaat om een multifunctioneel, architectonisch spraakmakend centrum voor en door Groningers’, zegt ze. Het Huis van de Toekomst heeft volgens haar vooral de functie van expositieruimte waar valt te zien wat de toekomst kan brengen. ‘Bijvoorbeeld de nieuwste auto’s op biogas, een driedimensionale voorstelling van de zweeftrein, een demonstratie van een nieuwe sport. Of bijvoorbeeld de nieuwste, zelfreinigende huisrobot van Philips’, aldus Dekker.
Ook kan het Huis de functie krijgen van ontmoetingsruimte voor Stadjers op een druilerige zondagmiddag, met gratis entertainment op een Open Podium In een ‘Vrije Ruimte’ kunnen Groningers uit Stad en Ommeland zelf evenementen organiseren, zoals een Groningse Idols, debatten, schrijfacties voor Amnesty of opnamezaal voor TV Noord. ‘De zon komt op, aan de oostzijde van de Grote Markt!’, aldus Petra Dekker, die daarmee ook verwijst naar het liedje: ‘De zon komt op, over Groningen.