nieuws

02 dec 2001, 00:12

Peter R. de Vries: 'Hulpverleners lieten Willem van E. na einde behandeling links liggen'

De verdachte van drie moorden op prostituees in de provincie Groningen, Willem van E., heeft naar eigen zeggen na zijn vrijlating in 1990 nooit meer iets van justitie of van een andere instantie gehoord. Gemaakte afspraken met de reclassering zouden niet zijn nagekomen. ,,Ze hebben me radicaal laten barsten, in de stront laten zakken, ik heb nooit een telefoontje gekregen,’’ aldus Van E. in het programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever van SBS6.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hij ging in het gesprek ook in op zijn ziekelijke kijk op vrouwen in de jaren zeventig, toen hij voor twee moorden veroordeeld werd. ,,Ik wou de baas over vrouwen wezen, een vrouw moest ondergeschikt zijn,’’ vertelde hij.
In 1990 werd door een psychiater geadviseerd de TBS van Van E. niet meer te verlengen. ,,De betrokkene is minder kwetsbaar, heeft een redelijke controle over zijn impulsen en een aanzienlijk toegenomen frustratie-tolerantie en realiteitszin. Bovendien is hij in staat gebleken betekenisvolle relaties aan te gaan en vast te houden,’’ meldt het rapport. De psychiater meldde ook dat de behandeling geen zin heeft gehad. ,,Na alle jaren van worstelen met betrokkene kan gesteld worden dat de kern van de problematiek niet wezenlijk behandeld is.’’ Hij werd uiteindelijk vrijgelaten nadat uit gegevens van het Pieter Baan Centrum zou blijken dat de toekomst er niet meer somber uitzag en hij buiten de inrichtingen een kring van vertrouwenspersonen had opgebouwd, en zelfs getrouwd was. Wel zou hij in de gaten gehouden moeten worden, en dat is volgens Van E. niet gebeurd. Hij zou slechts ‘prive’ nog contact met mensen van de Van Mesdag hebben gehad.
Een eerder interview met Van E. door Willibrord Frequin mocht niet worden uitgezonden, omdat de televisiemaker enkele jaren geleden toen het interview reeds werd opgenomen een verklaring had ondertekend waarin hij beloofde de banden te vernietigen. De Vries maakt zulke afspraken niet. Zoals eerder gemeld geeft de Van Mesdag-kliniek geen commentaar over individuele zaken of (oud)-patienten. Wel zei psychiater S. Leeuwestein dat deze zaak ‘je persoonlijk raakt.’ Dat zou ook gelden voor de andere mensen die met Van E. hebben gewerkt. Ook de Groningse reclassering doet geen mededelingen.