nieuws

22 nov 2012, 21:09

Personeel 'Ter Apel' legt zich niet neer bij sluiting gevangenis

Het nieuws dat de PI Ter Apel – net als tien andere gevangenissen in het land – mogelijk gesloten gaat worden is bij het personeel ingeslagen als een bom. “Het is niet uit te leggen dat in het noorden de gevangenissen in zowel Ter Apel, Hoogeveen als Veenhuizen dicht moeten”, zegt voorzitter Karin Kuipers van de ondernemingsraad van de PI Ter Apel. “Dat is een enorme klap voor de werkgelegenheid, terwijl we in deze regio al heel wat klappen hebben gehad de laatste jaren. We zijn dan ook strijdbaar en zullen er alles aan doen om de PI Ter Apel open te houden.”

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De emoties liepen donderdag hoog op in de PI Ter Apel nadat het tv-programma Nieuwsuur woensdagavond melding maakte van de uitgelekte plannen van het ministerie van Veiligheid en Justitie. “Er is met ontzetting gereageerd, collega’s waren emotioneel, maar er is vooral ook onbegrip”, stelt Karin Kuipers. “De PI Ter Apel is in 1998 geopend om de werkgelegenheid voor dit gebied op pijl te houden. Vanwege de sluiting van het Navodepot in Ter Apel dreigden namelijk honderden mensen hun baan te verliezen. Ik ken de afspraken niet uit mijn hoofd, maar weet wel dat er toen toezeggingen zijn gedaan over het behoud van werkgelegenheid voor de langere termijn.”

Wat Karin Kuipers en haar collega’s ook steekt is dat de PI Ter Apel het slachtoffer dreigt te worden van een rigoureuze bezuiniging terwijl de inrichting juist kan bogen op prima prestaties. “We zijn een financieel gezonde gevangenis en uit diverse onderzoeken van de afgelopen jaren is gebleken dat we ons werk op uitstekende wijze doen, dus dan komt zo’n bericht over een sluiting wel heel hard aan. Veel mensen die hier werken hebben eerder de sluiting van het Navocomplex meegemaakt, voor hen breekt nu weer een spannende en onzekere periode aan. En dan hebben we ook nog de nodige collega’s die eerder werkzaam waren in het Huis van Bewaring in Groningen, de Blokhuispoort in Leeuwarden of de Oude Gracht in Veenhuizen, allemaal inrichtingen die de afgelopen jaren al zijn gesloten. Je kunt je voorstellen hoe die collega’s zich nu voelen.”

Naast gevoelens van boosheid, teleurstelling en ontzetting is er binnen de PI Ter Apel ook sprake van strijdlust en vastberadenheid. “De PI Ter Apel heeft zich sinds de opening in 1998 ontwikkeld tot een gezonde inrichting met een goede naam in Nederland. Dat laten we ons niet zomaar afpakken”, verzekert de OR-voorzitter.