Nieuws

Peerd van Ome Loeks dinsdag terug op zijn plek

Na ruim twee weken van afwezigheid keert het Peerd van Ome Loeks dinsdagochtend terug op zijn plek voor het Hoofdstation in Groningen. Dat meldt Wagenborg Nedlift, het bedrijf dat het beeld twee weken geleden in alle vroegte en stilte verwijderde.


Leestijd: 1 minuut

“Verhuis het Peerd van Ome Loeks naar de Grote Markt”
“Verhuis het Peerd van Ome Loeks naar de Grote Markt”

De plotselinge afwezigheid van het Groningse icoon leidde tot tal van speculaties. De ophef werd nog eens versterkt door de reactie van de gemeente Groningen, de eigenaar van het beeld. De verantwoordelijke ambtenaar hield bij hoog en bij laag vol dat hij niks van de verdwijning van het Peerd afwist. Ten onrechte, zo bleek later.

Het Peerd bleek met toestemming te zijn meegenomen voor een opknapbeurt. Een gezelschap dat zich ‘Wadden uit de Schaduw’ noemt, greep die gelegenheid aan door gelijktijdig met de verdwijning een replica van Ome Loeks en zien Peerd op de waddendijk aan de Friese zijde van Lauwersoog te zetten. Doel van die stunt was om aandacht te krijgen voor de ‘zichtbaarheid van de Waddenzee’.

Inmiddels is de opknapbeurt van het Peerd afgerond en zal het beeld dus weer op zijn plekje op het stadsbalkon worden teruggezet.