nieuws

27 feb 2003, 00:12

Patiëntenvereniging teleurgesteld over basale fout Martini Ziekenhuis

De Nederlandse Patiënten Vereniging NPV vindt het kwalijk dat in het Martiniziekenhuis in Groningen ruim vijfhonderd patiënten mogelijk met het HIV-virus of hepatitis B of C besmet zijn geraakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Het is kwalijk dat dit kan gebeuren. Dit betekent nogal wat,” aldus directeur R. Seldenrijk van de NPV, uit Veenendaal. Hij spreekt van een basale fout.
De kans op besmetting is klein, maar de statistiek heeft geen geheugen, zoals wij zeggen. Het is dus afwachten hoeveel mensen uiteindelijk besmet blijken. Het is een basale fout die hier gemaakt is, mocht het gegaan zijn zoals nu isbekendgemaakt. Dat nieuwe apparatuur in gebruik is genomen in het ziekenhuis is geen excuus. Integendeel, dan zou juist extra controle nodig zijn, meent hij.
De patiënten zijn mogelijk besmet geraakt doordat een nieuwe reinigingsmachine voor onderzoeksapparatuur niet goed was aangesloten. Daardoor desinfecteerde de machine niet goed.
,,We willen weten hoe deze kwaliteitsslipper heeft kunnen gebeuren. Er is, na eerdere soortgelijke incidenten elders in het land, onvoldoende lering getrokken. Er hebben zich dinsdag nog geen mensen bij de NPV gemeld met vragen. De organisatie heeft 80.000 leden in het land.
Patiëntenverenigingen reageerden eerder voorzichtig op het nieuws. Ze wilden meer details weten voor ze een oordeel velden. ,,We kunnen pas inhoudelijk reageren als we het dossier kennen'', stelt A. Kroese, plaatsvervangend directeur van de Stichting Samenwerkende PatiëntenConsumentenorganisaties (SPC) afdeling Groningen.
Woordvoerster M. Dijkstra van patiëntenvereniging NPV, regio Groningen, is ,,geschrokken'' van het nieuws. Haar vereniging fungeert onder meer als intermediair tussen mensen in de regio en de Nederlandse Patiënten Vereniging NPV. ,,Als we vragen krijgen, zullen we proberen deze mensen zo goed mogelijk te informeren en naar de juiste instanties door te verwijzen.''